Enemmän kuin lemmikki

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“When tomorrow starts without me, don’t think we’re far apart. For every time you think of me, I’m right here inside your heart”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kun olimme siskoni kanssa alakoulun puolessavälissä, perheeseen tuli uusi jäsen. Pieni Chili -koira, rodultaan valkoinen länsiylämaanterrieri, asteli matkustuskopastaan eteiseemme. En toki muista tuosta ajasta kuin pieniä palasia, mutta sen tiedän, että Chilistä tuli heti perheellemme rakas. Kokemukset koiran kanssa olivat positiivisia ja pari vuotta myöhemmin hankimme vielä Chilille kaveriksi Auroran, joka perheessämme sai kutsumanimekseen Aada.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kaverukset tulivat alusta asti toimeen ja arki sujui yleensä ilman minkäänlaisia ongelmia. Molemmat olivat aina tosi kilttejä ja halusivat olla lähellä ihmistä.

Tämän viikon tiistaina, 4.9.2018, jouduimme luopumaan molemmista. Päätös oli pääosin vanhempieni, koska koirien kanssa samassa taloudessa asuessaan he olivat tietysti paremmin kartalla kummankin terveydentilasta, verrattuna minuun ja siskooni, jotka olemme asuneet jo jonkin aikaa omillamme. Tiedän että päätös oli vaikea, mutta vanhempani tekivät oikean ratkaisun.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Emme koskaan harrastaneet koirien kanssa mitään. Henkilökohtaisesti en välitä näyttelytoiminnasta, vaikka Chililläkin olisi ollut hyvät lähtökohdat kyseiseen toimintaan varsinkin isänsä menestyksen perusteella. Meille koirat olivat “vain” osa perhettä, jotka kulkivat arjessa mukana eri tavoin ja toivat omalla tavallaan iloa, rakkautta ja toimintaa.

Onkohan edes olemassa yhtä varauksetonta rakkautta, mitä koirat osoittavat omistajiaan kohtaan? Rehellisesti sanottuna en usko, että kukaan ihminen edes pystyy samaan. Koira ei myöskään ole pitkävihainen, pura stressiä ihmiseen tai ole kiukkuinen nälkäisenä tai väsyneenä. Meillä kotona vastassa oli aina kaksi heiluvaa häntää, kaksi onnellista eläintä odottamassa, että heille maailman tärkeimmät ihmiset tulisivat kotiin. Eivätkä he olleet kiukkuisia siitä, että heidät oli jätetty kotiin, vaan he olivat aina onnellisia siitä kun joku vihdoin palasi.

Vaikka aina on tiennyt, että koirien elinaika on suhteessa lyhyt, ei tuohon hetkeen ole olemassa mitään tapaa valmistautua. Vaikka tiesimme, että Chili oli pudottanut yli kolmasosan painostaan, ei syönyt eikä jaksanut lenkkeillä ja vaikka Aadalla oli muita terveysvaivoja, oli tilanne konkretisoituessaan hirveä. Lääkärin epäilyt Chilin kohdalla syövästä ja Aadan osalta pahasta kasvaimesta vatsassa, vahvistivat vanhempieni päätöksen päästää irti rakkaista, oikeaksi.

Lemmikin poismeno on vaikea asia. Eihän se ole vain lemmikki, eihän? Moni saattaisi sanoa, että hölynpölyä, lemmikki se vain on. Meille molemmat olivat perheenjäseniä ja hyvin rakkaita sellaisia. Toki arkeen mahtui välillä ärsyyntyneitäkin keskusteluja siitä, kenen vuoro oli lähteä vesisateessa pimeänä iltana ulkoilemaan. Kun itse oli väsynyt ja matikan läksyt oli tekemättä sekä äidinkielen essee kirjoittamatta. Tilannetta pahensi vielä omapäiset karvakaverit, jotka eivät todellakaan olisi halunneet kastella turkkiaan kuralammikoissa ja vetelehtivät sohvalla aikomuksenaan makoilla koko loppuillan. Nämä olivat kuitenkin vain väistämättömiä pieniä ristiriitatilanteita, jotka eivät tietenkään poista sitä faktaa, kuinka rakkaita he meille olivat.

Koirat opettivat minulle ja siskolleni vastuuta ja välittämistä. Voisihan sitä sanoa, että saimme siskoni kanssa kasvaa aikuisiksi asti koirien elinaikana. Pienistä 3. luokkalaisista tuli 22-vuotiaita korkeakouluopiskelijoita. Voitte kuvitella sen surun ja tuskan, mitä molemmista rakkaista luopuminen meissä herätti.

Nyt he saavat juosta sateenkaarisillalla muiden koirien kanssa, vapaana, vailla kipuja. Levätkää rauhassa ❤

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rakkain terveisin

Erika

One thought on “Enemmän kuin lemmikki

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s