Taideakatemian Yö 2019

Heippa!

Kiva olla taas täällä. Syksy oli monella tavalla uskomaton. Jälkeenpäin ajateltuna, en tiedä miten sain arkeeni mahdutettua työt, urheilun, lähiopetuskurssit koulussa ja vielä sen kaikista eniten aikaa vieneen, josta nyt kirjoitan – Taideakatemian Yön. Projekti vaati lähes 250 tuntia työtä, mutta en vaihtaisi hetkeäkään.

Jälkeenpäin ajateltuna en ehkä saanutkaan. Eihän kukaan handlaa tuollaista työmäärää? Ehkä hetkellisesti, muttei kovin pitkään. Uinti kärsi, enkä palautunut riittävästi oikein mistään. En tehnyt mitään ylimääräistä ja silti olin puhki. Siksi päätin, että tänä keväänä löysään tahtia huomattavasti ja järjestän aikaa palautumiseen.

Olen kuitenkin superylpeä siitä, mitä saimme aikaan ja tämä oli varmasti elämäni opettavaisin ja ammatillisesti kasvattavin kokemus.

TAY_EmmiEkilä-80
Kuva: Emmi Ekilä

Mikä on Taideakatemian Yö?

Taideakatemian Yö on Turun Taideakatemian opiskelijoiden järjestämä joka vuotinen tapahtuma. Tapahtuma on järjestetty ensimmäisen kerran vuonna 2007, jolloin Taideakatemian tanssilinja oli lakkautusuhan alla. Taideakatemian Yön ansiosta tanssilinja sai jatkaa toimintaansa ja sen jälkeen Taideakatemian Yötä on jatkettu juhlan merkeissä.

Yössä nähdään esityksiä tanssin, teatterin, musiikin ja sirkuksen opiskelijoilta. Lisäksi mukana on ollut usein esimerkiksi taidemyyjäiset sekä erilaisia näyttelyjä.

Tapahtumasta vastaavat perinteisesti mainonnan suunnittelun toisen vuoden opiskelijat. Ensin opiskelijoista valitaan projektipäälliköt (usein 2, koska työtaakka on suuri ja yhdessä tekeminen on helpompaa), jotka keräävät itselleen työryhmän. Toimin itse proikkarina luokkakaverini Christian Riutan kanssa.

Työryhmässämme oli erikseen vastuuhenkilöt eri osa-alueille: markkinointi, viestintä, sponsorit, esiintyjät ja aikataulu, tilat ja koristelu sekä buffet. Lisäksi tiimissä oli ensiapuvastaava, järjestyksenvalvojia sekä valo- ja videokuvaajia. Suurin osa tiimistä oli opiskelijoita, mutta mm. järjestyksenvalvojia piti kysellä omien verkostojen kautta.

Saimme korvaamatonta apua ja tukea myös Turun AMK:n henkilökunnalta ja opettajilta. En voisi olla kiitollisempi heille, jotka tekivät paljon tapahtumamme eteen.

TAY_EmmiEkilä-85
Projektipäälliköt | Kuva: Nicholas Fomin

Koska Taideakatemian Yö on hyväntekeväisyystapahtuma, tuotto on aina lahjoitettu johonkin hyväntekeväisyyskohteeseen. Valitsimme etukäteen kohteeksemme Nenäpäivän ja lähdimme toteuttamaan tapahtumaa alusta asti Nenäpäivä-teemalla.

Tapahtuman jälkeen lahjoitimme Nenäpäivälle huikeat 1300 euroa. Tuo summa oli ehdottoman positiivinen yllätys, koska itse tapahtuma on järjestetty hyvin pienellä budjetilla –sponsoreiden ja muiden yhteistyökumppaneiden avustamina.

Mitä tapahtuman järjestäminen opetti?

Opinnoissamme on kolme suuntautumismahdollisuutta: Art Director, Copywriter ja projektipäällikkö. Olen jo erikoistunut copywriteriksi ja tavoitteeni on erikoistua tulevaisuudessa myös projektijohtamiseen.

Tässä projektissa proikkarit vastasivat mm. viikkopalavereista, tiimien toiminnasta, budjetista sekä aikataulusta. Projektipäällikön vastuulla on myös tapahtumaluvat ja yhteydenpito poliisiin sekä pelastuslaitokseen. Virallisten lupien hakeminen oli ehkä koko projektin työläin ja jännittävin osuus, koska lupien hyväksyntää sai odotella itse tapahtumapäivään asti.

TAY_EmmiEkilä-120
YLEn suorassa radiolähetyksessä Kuva: Emmi Ekilä

Medianäkyvyys

Vaikka pyrimme aktiivisesti olemaan tiiviissä yhteistyössä YLEn ja muiden medioiden kanssa koko syksyn ajan, saamamme mediahuomio oli yllätys.

Turun Sanomat kirjoitti lähes sivun mittaisen artikkelin tapahtumastamme Menovinkit -palstalle. Lisäksi YLE teki paikan päältä alueellista uutislähetystä sekä suoraa radiolähetystä, joihin annoimme projektipäälliköiden haastattelut. Myös koulumme oma radio Tutka teki lähetystä paikan päältä ja järjesti aktiviteettia yleisölle.

Saimme paljon näkyvyyttä eri sosiaalisen median kanavissa ja mm. Turun kaupunki sekä ylex:n Naurumaraton jakoivat Yöhön liittyvää materiaalia omissa Instagram tarinoissaan.

Entä nyt?

Kohti uusia opettavaisia seikkailuja. Lisää opintoja loputtomaan tiedonjanoon. Ja näiden ohella tietysti töitä ihan parhaassa jengissä.

Tänä vuonna käyn Taideakatemian Yössä kolmatta kertaa, mutta ensimmäistä kertaa vain katsojan roolissa. Tsemppiä tuleville järjestäjille! ❤

– Erika

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s